Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

  • GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Observatii astronomice


f_zoltan

Postări Recomandate

De fiecare data cand ma prinde noaptea sub cerul liber, pierd ore in sir privind stelele, ba am incercat sa le si fotografiez(deocamdata cam degeaba). De ceva vreme ma framanta ideea de a adauga un telescop in Samurai, undeva langa hi-lift. Mai are cineva ganduri de astea?
Samurai incepator
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Observatii astronomice

 

Chiar daca e putin offtopic, daca ai un telefon cu Android iti poti instala Google Sky Map, si in momentul in care indrepti telefonul catre o portiune a cerului iti arata denumirile stelelor/constelatiilor...

 

Ca si pozitionare foloseste busola/accelerometrul din aparat asa ca suprapunerea este aproape perfecta.

Am fost in :lr cu :old ca :dr1. A fost :ih
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Observatii astronomice

 

Nu e deloc offtopic, Razvanuta, o sa si incerc SkyMap. Multam'! Eu am instalat StarChart HD pe Galaxy Tab, care e foarte tare pentru planete si constelatii, si azi am gasit SpaceJunk, care arata sateliti si statia spatiala. Inca incerc sa "ingramadesc" un telescop decent intr-un buget auster.

Samurai incepator
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Observatii astronomice

 

Si mie mi-a bagat microbul taica-miu cand eram mic. Dupa aia am dat de Legendele Olimpului si o cautam pe Artemis pe cer :ha:

 

Pasiunea mea s-a curmat brusc si dureros prin clasa a V-a cand i-am facut bucati aparatul de fotografiat rusesc a lui taica-miu ca sa-mi construiesc un telescop (dupa o schema dintro carte din seria aia gen stiinta si tehnica - groasa si scurta, erau vreo 8 parca). Pe Artemis nu am mai apucat sa o vad, in schimb am zarit ceva stele verzi...

 

La emag au oferta de telescoape cu preturi incepand de la 2-300 de lei:

 

 

http://www.emag.ro/search?s_cat=0&s=telescop

Am fost in :lr cu :old ca :dr1. A fost :ih
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Observatii astronomice

 

Da, emag m-a bagat in priza, si ma atrage Celestronul 114/900 ecuatorial. Am gasit ceva si mai bun in aceeasi gama de pret, la un magazin specializat in telescoape, un 130/900 cu montura ecuatoriala mai buna. Am citit zilele astea de am capiat, si daca e sa asculti tot ce se zice, la un buget sub 2500-3000 lei mai bine te lasi :D Oricum, daca e sa rup din bugetul Samuraiului un 7-800 lei, trebuie sa fiu convins ca nu va sta in coltul casei. Avantajul meu e ca daca mi-e foarte dor de un cer senin, iau Samuraiul si in juma' de ora pot ajunge la peste 1800m in orice directie as porni.

 

Se imbina fain cele 2, offroadul si capul in nori.

Samurai incepator
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Observatii astronomice

 

...

Se imbina fain cele 2, offroadul si capul in nori.

 

:h5

 

salut, astronomia e o boala "cronica" la mine, lucrez acuma la un telescop (montura ecuatoriala cu sistem Goto, si tub optic Newton D300 mm, focala de 1400mm, ptr astro-foto). Am iesit cu baietii din TM la pozat "gauri negre", si intr-adevar e fain sa mergi la astro pe niste coclauri...adica un pic de offroad, un pic de poze, un pic de astro, dar sunt anumite inconveniente (nu poti sa stai noaptea la un foc de tabara, ca faci fum si se duce dreq toata astronomia :uameni).

 

din moment ce nu intentionezi (inca) sa faci foto-astronomica, iti recomand altceva:

 

un binoclu bun si un trepied solid cu adaptor ptr binoclu.

 

Avantaje:

- un binoclu oricand e mult mai mic decat un telescop (mai scurt, mai usor de transportat) -> asta cu exceptia cazului cand ai Samurai LWB si te "lafai" in el :grin:

- un binoclu suporta muuult mai bine zgaltaiala :dr2 dintr-o masina de off-road. se decolimeaza mult mai greu

- vederea binoculara este mult mai odihnitoare, mult mai usor de acomodat si poate fi chiar mult mai spectaculoasa (de exemplu privitul lunii, sau roiurile stelare, nebuloase) decat un telescop cu aceeasi marire.

- un binoclu iti arata imaginea in picioare, nu cu capul in jos (ca un telescop). Acest lucru iti va fi de ajutor daca vrei sa dai o geana dupa o capra neagra (prin Parang pe acolo aveti :wink:), sau vreo "capra blonda" de la un cort vecin :top

- ptr un binoclu poti folosi un trepied foto mai sanatos ( vezi asta de exemplu sau ceva echivalent - depinde de greutatea binoclului), nu e musai sa fie o "montura". Iti recomand in schimb un trepied foto-video cu cap fluid, ptr a putea deplasa mai lin/cursiv "imaginea" in fata ochilor.

- un binoclu in general are camp vizual mai mare decat un telescop...asta inseamna marire mai mica intr-adevar, dar deja la 12-14x marire e greu sa mentii un obiect in campul vizual, ce sa mai vorbim de 40-50X marire cand fara un trepied sanatos nu o sa vezi mai nimic.

 

 

Mai sunt niste aspecte la care trebuie sa te gandesti:

- telescopul nu inseamna doar "duda" aia groasa cu o oglinda in el, mai ai nevoie de oculare (ptr fiecare marire ai nevoie de un alt ocular, sau poti cumpara - la un pret mai mare e drept - oculare cu zoom)

- la telescop ai nevoie de o luneta cautatoare, altfel foarte greu o sa gasesti un obiect anume pe o bolta plina de stele.

- un telescop poate fi mai greu de utilizat datorita inaltimii pana la ocular (in special ptr telescoapele tip Newton, unde ocularul de afla in capatul de sus al telescopului).

- daca nu ai nevoie de astro-foto, orienteaza-te catre un telescop cu montura Dobson. E mult mai usor de utilizat, mai usor de montat/asamblat/dezasamblat in vederea transportului, e mult mai putin pretentioasa ca intretinere.

- telescopul trebuie ferit de praf, de umezeala...oglinda trebuie curata.

Ca idee: poti urmari http://www.astronomy.ro/forum.... o sa gasesti multe explicatii, poze, idei, solutii, preturi, si de ce nu, chiar notiuni teoretice.

 

Ptr scule astro...nu iti recomand sculele de pe emag, inteleg ca nu o sa faci astro la nivel profi, dar daca tot dai niste bani, mai bine dai pe ceva de calitate. poti apela oricand si la un telescop home-made, sunt destui care fac asa ceva, si in aceeasi bani obtii o calitate optica muuult peste ce cumperi de pe emag sau alte site-uri de gen...

 

O ultima consideratie (nu e sfat, e doar o constatare): anul asta am iesit la pozat stele de 2 ori... uneori ma intreb, a meritat cei peste 3000EUR bagati in echipamente (incluzand si aparatul foto) ptr cele 2 iesiri?....poate da...poate nu...fiecare stie.

 

Pe la primavara (vara asta am ratat posibilitatea) planuiam cu niste prieteni "cosmonauti" o iesire sus pe Translapina ptr o o sesiune astro foto de 2-3 zile. Daca te intereseaza, poti sa te lipesti.

 

Bafta! Cer senin! :banana

 

 

Liviu

Editat de l_stoian79

"Explore.Dream.Discover."-Mark Twain

cele mai bune lucruri din viata mea: http://picasaweb.google.com/olivia.iris.stoian :n1

"my precioussssss" :jp1: http://picasaweb.google.com/stoian.l.m :bannana

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Observatii astronomice

 

Foarte detaliate sfaturile l_stoian! Multam', au adunat la un loc tot ce am citit in ultimele saptamani si mai mult decat atat.

 

Intamplarea a facut ca in urma cu cateva zile sa incalc (in cunostina de cauza totusi) sfatul tau legat de eMag :grin: Citisem ca gama inferioara de Celestron nu e cine stie ce, dar Black Friday a adus la promotie un reflector acromat Celestron Astromaster 70/900 EQ2 la un pret mult prea atragator (sub 100E), in conditiile in care numai montura separat ar fi costat mai mult. Initial ma uitam spre un newtonian Skymaster albastru 130/900, tot pe EQ2, dar era dublu ca pret si muuult mai corpolent. Acasa nu am ce face cu telescopul, nici luna nu prea o vad intre blocuri, posibilitatea de a-l deplasa cantarea greu (ca si pretul dealtfel).

 

Evident ca imediat ce am prins o geana de cer senin, am inceput sa ma joc, si nu am de ce sa fiu nemultumit. Sunt in faza in care pentru mine observatiile sunt o chestie mai mult estetica decat stiintifica, iar bucuria jucariei noi paleste mai incet in cazul meu. Este exact ce m-am asteptat la banii astia. Cred ca o sa exploatez la maxim telescopul asta, si daca pasiunea creste proportional cu bugetul, poate urma si un dobson mai puternic.

 

Multam' de invitatia la iesirea astroffroad, ar fi fain sa vad ce fac "baietii mari". Sigur as avea ce invata.

 

 

PS. Refractor fiind, pot observa fara probleme caprele blonde si negre de care aminteai :grin:

Samurai incepator
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Observatii astronomice

 

@f_zoltan: acuma am vazut ca "ba am incercat sa le si fotografiez (deocamdata cam degeaba)" ....daca e vorba de fotografie, se schimba putin datele problemei

 

daca vrei sa faci expuneri mai lungi, ai nevoie in primul rand de un DSLR (ptr a putea folosi ISO cat mai ridicat), si o montura ecuatoriala...

 

1) DSLR: in astro-foto se folosesc mai ales modele Canon (300D, 450D,...) datorita faptului ca se pot modifica usor (se scoate filtrul anti-aliasing ptr a avea o imagine cat mai sharp si a nu pierde anumite detalii), dar in principiu orice camera DSLR e buna

 

o sa ai nevoie de un declansator cu fir, sau telecomanda infra rosu...ptr a putea declansa fara sa atingi montura.

 

ideal e sa folosesti laptop cu softul de captura al camerei, laptopul conectat prin USB la camera...deobicei softurile permit programarea unei anumite secvente de expuneri (poti seta aparatul sa faca 10 cadre cu o expunere de 5 minute fiecare, si o pauza de 30 secunde intre ele). cadrele astfel obtinute se suprapun (Photoshop, Registax,...) ptr a evidentia cele mai fine detalii.

 

o sa ai nevoie de un adaptor foto specific camerei pe care o vei folosi.

 

2) montura...ptr expuneri mai mari de 5 minute, ai nevoi de montura ecuatoriala. In functie de greutatea echipamentului pe care aceasta montura o sa-l roteasca, ai nevoie de o montura mai mica sau mai mare. oricum sincer sub EQ5 sau echivalent nu iti recomand, decat daca ai nervi de otel, esti dispus sa bricolezi, sau nu ai pretentii prea mari de calitate.

 

 

 

Ptr pozat simplu, fara telescop, etc.... ia o sapuniera (sau chiar un DSLR ptr rezultate maxime) cu un obiectiv cat mai wide . Seteaza aparatul cu urmatorii parametri: mod manual (M) sau prioritate de timp (S), setezi ISO 400 (chiar 800 la DSLR), diafragma (A) cat mai deschisa(adica numarul F cat mai mic), timp de expunere 30sec.

Aparatul il fixezi pe un trepied, sau il pui pe un rucsac/piatra, folosesti o caciula sau ceva sa obtii orientarea dorita catre o anumita zona de pe cer. Zoom-ul il dai la minim, il treci pe mod focus manual (daca se poate) si focalizezi o stea (trebuie sa apara ca un punct mic pe ecran). Setezi aparatul pe mod "Delayed exposure" adica sa faca poza la 10s dupa ce ai apasat declansatorul.

Dupa care il lasi sa faca poza. o sa vezi tu ce iese, pornind de la valorile de mai devreme, te joci (maresti timpul de expunere, sau ISO) pana obtii rezultate multumitoare.

 

De la voi din parang ar trebui sa poti face niste poze spectaculoase la Calea Lactee iar la linia orizontului sa se vada Petrosaniul iluminat noaptea :grin:

 

bafta!

"Explore.Dream.Discover."-Mark Twain

cele mai bune lucruri din viata mea: http://picasaweb.google.com/olivia.iris.stoian :n1

"my precioussssss" :jp1: http://picasaweb.google.com/stoian.l.m :bannana

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Observatii astronomice

 

....Celestron Astromaster 70/900 EQ2....

 

 

OK, de inceput (doza ptr creat dependenta) e bun. Spor la privit!

acuma sa vedem, poate te rezolv de un adaptor ptr montat camera foto pe scula asta, ca sa ramana si ceva poze (il folosesti pe post de obiectiv tele)..

"Explore.Dream.Discover."-Mark Twain

cele mai bune lucruri din viata mea: http://picasaweb.google.com/olivia.iris.stoian :n1

"my precioussssss" :jp1: http://picasaweb.google.com/stoian.l.m :bannana

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Observatii astronomice

 

Esti izvor de informatii interesante :) Multam'! Acum chiar m-ai nimerit in ceea ce imi doresc in primul rand sa fac cu telescopul, si enumerarea e perfecta ca sa imi fac planul de bataie.

 

  • Montura EQ - check, e drept ca e doar EQ2 cu trepied de otel, dar la pretul asta ma bucur ca nu e EQ1. Am citit ca cele mai lipsite de vibratii ar fi cele de lemn, dar alea trag la cantar nu gluma. Poate prind un trepied de teodolit, ca la noi e zona miniera (inca) si poate se caseaza ceva.
     
  • Pentru fotografie probabil trebuie sa iau motor pentru montura, se poate motoriza axa RA. Montura suporta 3kg, asa zic datele tehnice, iar tubul e foarte usor. Atat de usor incat e echilibrat de doar unul din cele 2 greutati cu care a venit.
     
  • DSLR - check. Am un Nikon DX40 cu trei obiective: 18-55, tele 55-200 cu stabilizare si un 50mm cu f1.4. Merge cu ISO pana in 1600. Intentionez sa caut o solutie piggyback si sa incerc fotografii ale caii lactee pe direct. Nu stiu care obiectiv e mai potrivit, dar vad eu. Probabil standardul 18-55, setat pe zoom minim, acela e wide.
     
  • Daca Nikon nu se dovedeste a fi potrivit, ar trebui sa imi santajez fata sa imi imprumute Canonul 450D, dar zau ca nu as face asta, suntem in permanenta disputa asupra superioritatii uneia sau celeilate marci :grin:
     
  • Am telecomanda cu infrarosu pentru aparat, declansarea de la distanta e rezolvata.
     
  • Legat de laptop... ma pui pe ganduri. De cand am vazut la un prieten scotian un laptop montat in Land Rover, ma tot gandesc la ceva de genul asta. Pe atunci il invidiam pentru ecranul de 13" pe care vedea hartile Ozi, comparativ cu GPS-ul meu MIO de doar 5". Acum as avea un motiv in plus sa incerc ingramadirea batranului meu PIII in Samurache. Prietenul a despartit unitatea centrala de monitor, monitorul l-a atasat de bord si unitatea a plantat-o sub al treilea scaun din fata al Defenderului.
     

 

Multam pentru setarile aparatului, o sa le testez cat de curand.

Samurai incepator
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Observatii astronomice

 

Am avut Nikon:

a) D60 - excelent pentru entry level. Daca ii adaugi un 16-85VR, obtii un all-rounder excelent. Pentru zoom focale mari, incearca 70-300VR, are poate cel mai bun raport pret/calitate din gama asta de la NIKON.

b) D80 - net superior lui D60

c) D300 - intri la semipro aici

 

Acum am D700. Alta mancare de peste, dar si costurile sunt pe masura.

 

Uite ce se poate face un trepied, D300 + Nikon 70-300VR

 

full_04.jpg.f7970d36a29b41b96ea46ab5d80fa043.jpg

NADS Fitted

Pentru mine, disputa stiinta vs religie s-a incheiat atunci cand pe biserica a aparut paratraznetul.

Cel mai bun sex oral mi-l ofera gura lumii.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Observatii astronomice

 

Esti izvor de informatii interesante :) Multam'! Acum chiar m-ai nimerit in ceea ce imi doresc in primul rand sa fac cu telescopul, si enumerarea e perfecta ca sa imi fac planul de bataie.

 

  • Montura EQ - check, e drept ca e doar EQ2 cu trepied de otel, dar la pretul asta ma bucur ca nu e EQ1. Am citit ca cele mai lipsite de vibratii -> ca sa reduci vibratiile sunt diverse trucuri: nu extinde picioarele la maxim :wink:, agata o greutate de trepied dupa ce l-ai extins (agata o plasuta cu niste pietre de trepid dupa ce l-ai "pus in statie" ar fi cele de lemn, dar alea trag la cantar nu gluma. Poate prind un trepied de teodolit, ca la noi e zona miniera (inca) si poate se caseaza ceva. -> se gasesc relativ usor (chiar si prin piete mai poti gasi), problema este in ce stare sunt, si daca/cum poti adapta prinderea monturii de cea a trepiedului.
     
  • Pentru fotografie probabil trebuie sa iau motor pentru montura, se poate motoriza axa RA -> se poate...in momentul in care intri in domeniul asta tre sa te dotezi in primul rand cu pasiune, rabdare, cunostinte tehnice (mecanica fina si ceva electornica, computere) si nu in ultimul rand bani . Montura suporta 3kg, asa zic datele tehnice, iar tubul e foarte usor. Atat de usor incat e echilibrat de doar unul din cele 2 greutati cu care a venit. -> montura e trecuta in "acte" cu 3kg, dar eu n-as paria pe asta...e mai mult o cifra de marketing....hai sa fim optimisti si sa zicem ca tine 2kg. eu nu as forta-o mai mult.... as incerca o alta varianta: in loc de contragreutate as face un adaptor ptr DSLR, iar la refractor as monta o camera web mai performanta. in felul asta rezolv 2 probleme: nu maresc prea mult greutatea care trebuie deplasata (practici in locul contragreutatii am DSLR-ul, iar in locul ocularului am o camera web....cu varianta asta obtii 2 expuneri ale aceleiasi zone...una cu DSLR (la care ai o plaja focala de la 18 la 200mm), si una cu camera web (care va fi extrem de "tele") prin refractor ....iti povestesc pe PM mai multe detalii daca te intereseaza....
     
  • DSLR - check. Am un Nikon DX40 cu trei obiective: 18-55, tele 55-200 cu stabilizare si un 50mm cu f1.4. Merge cu ISO pana in 1600. Intentionez sa caut o solutie piggyback -> vezi propunerea anterioara (DSLR in loc de contragreutate :wink: si sa incerc fotografii ale caii lactee pe direct -> eventual daca simti ca nu "trage" montura (e prea multa greutate), pune DSLR-ul direct pe montura in locul refractorului (cu obiectivele care le ai poti incerca diferite expuneri. Nu stiu care obiectiv e mai potrivit, dar vad eu. Probabil standardul 18-55, setat pe zoom minim, acela e wide. ->18mm e bun ptr Calea Lactee, 50mm e bun ptr zone mai restranse (in schimb are F1.4 care te ajuta foarte mult sa tii ISO cat mai jos (zgomot redus), practic aceeasi poza facuta cu ISO 400, la F1.4 ai nevoie de o expunere de 8s, iar cu F3.5 (minimul la 18-55) ai nevoie de vreo 50s expunere). 200mm e bun ptr detalii, eventual ceva roiuri stelare, nebuloase (Veil Nebula sau alte obiecte mari), dar va trebui sa expui mult timp (la 200mm ai F5.6, adica de vreo 4 ori mai mult decat la 55mm F3.5)
     
  • Daca Nikon nu se dovedeste a fi potrivit, ar trebui sa imi santajez fata sa imi imprumute Canonul 450D, dar zau ca nu as face asta, suntem in permanenta disputa asupra superioritatii uneia sau celeilate marci :grin: -> e bun oricare, poti doar incerca sa vezi diferente (daca sunt)...D40x e ok (eu folosesc de exemplu un Fuji S5, deci modelul e destul de irelevant la nivelul asta). cu ce te simti mai confortabil.
     
  • Am telecomanda cu infrarosu pentru aparat, declansarea de la distanta e rezolvata. -> daca cumva uiti telecomanda acasa, sau e descarcata, poti oricand sa foloseste Delayed Exposure.
     
  • Legat de laptop... ma pui pe ganduri. De cand am vazut la un prieten scotian un laptop montat in Land Rover, ma tot gandesc la ceva de genul asta. Pe atunci il invidiam pentru ecranul de 13" pe care vedea hartile Ozi, comparativ cu GPS-ul meu MIO de doar 5". Acum as avea un motiv in plus sa incerc ingramadirea batranului meu PIII in Samurache. Prietenul a despartit unitatea centrala de monitor, monitorul l-a atasat de bord si unitatea a plantat-o sub al treilea scaun din fata al Defenderului. -> ptr inceput lasa laptopul, incearca cu aparatul, sa te lamuresti cat de cat cu expunerile, faci acasa prelucrarile apoi....laptop pe teren inseamna inca o baterie sa cari cu tine...sigur ca un netbook cu ecran de 10" sau laptop de 12"-14", autonomie mare, poate sa fie foarte frumos, dar e o scula in plus, o grija in plus, o baterie in plus....bine un GPS pe USB atasat la netbook-ul asta poate face minuni in teren cand incerci sa folosesti un Ozi , ai dreptate...asta vezi tu....strict ptr astro-foto, laptopul se justifica atunci cand faci si ghidajul monturii prin telescop, dar in acest caz, in netbook nu face fata (controlul monturii si captura in acelasi timp de imagini).
     

 

Multam pentru setarile aparatului, o sa le testez cat de curand.

-> bafta! asteptam poze :grin: peste 2-3 minute sa nu expui la 18mm, cu cat cresti focala obiectivului (sau folosesti refractorul) o sa fii nevoit sa reduci expunerea si mai mult, cu montura neghidata decat daca vrei sa obtii "star trails".... lucru interesant si spectaculos de altfel... Editat de f_zoltan

"Explore.Dream.Discover."-Mark Twain

cele mai bune lucruri din viata mea: http://picasaweb.google.com/olivia.iris.stoian :n1

"my precioussssss" :jp1: http://picasaweb.google.com/stoian.l.m :bannana

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Observatii astronomice

 

Am editat nitel culoarea sfaturilor, pe monitorul meu nu distingeam prea bine albastrul de negru (ce bine e de moderatori :D)

 

Fain, cer senin sa am ca de experimentat mi-ati dat destule! Chestia cu adaptorul piggyback pentru DSLR trebuie sa o rezolv cat de curand, iar ca webcam am un batran polaroid de 5 Mp care functioneaza perfect (cu exceptia butonului de declansare) si o sa incerc sa il reconditionez in scopul asta. Si filmeaza, si fotografiaza... ar fi perfect. Daca imi iese, o imi fie de folos si afisajul pe LCD-ul lui. Orice sfat e binevenit, astept PM-ul.

Editat de f_zoltan
Samurai incepator
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 5 luni mai târziu...

Re: Observatii astronomice

 

aseara Luna s-a aflat la o distanta minima de Pamant, nu conteaza valoarea :grin: ...ideea e ca discul Lunii (Luna plina) se vedea destul de maricel.

am iesit langa Timisoara la o incercare de pozare a Lunii chiar la aparitia deasupra orizontului.

Impreuna cu colegii din TM am facut niste calcule unde sa ne pozitionam astfel incat pe discul Lunii sa "suprapunem" si silueta unei capele mici aflata pe dealurile de langa Silagiu (~32km de TM).

 

DSCF2196.thumb.jpg.54b47a43473f8f9a740a446b88045a3b.jpg DSCF2201.thumb.jpg.481a4ffc53c3ffdb32c7a664af79f1ec.jpg

 

 

cerul nu arata prea promitator (ptr observatii astro):

DSCF2190.thumb.JPG.40362f993122d2412881bae47ce38b7b.JPG DSCF2209.thumb.JPG.e6cc6e9f3e41631c3a14eb06d73faeac.JPG

 

dar totusi am zis sa instalam "sculele" ca poate avem noroc:

DSCF2202.thumb.JPG.8b04be6fc660b66e232a6a356492facf.JPG DSCF2224.thumb.JPG.b9a2f320e62a723588a45245f04e1609.JPG

 

ne-am pus pe asteptat...

DSCF2240.thumb.JPG.a363f09bf93406f601cbeb32c0c6c16c.JPG DSCF2264.thumb.JPG.8b905ebe95cd011dd61366f2e55cd808.JPG

 

.....

Editat de l_stoian79

"Explore.Dream.Discover."-Mark Twain

cele mai bune lucruri din viata mea: http://picasaweb.google.com/olivia.iris.stoian :n1

"my precioussssss" :jp1: http://picasaweb.google.com/stoian.l.m :bannana

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Observatii astronomice

 

....intre timp am pozat Catedrala din Timisoara (la o distanta cam de 25km in linie dreapta din locul in care ne aflam noi) suprapusa peste discul Soarelui care apunea:

 

DSCF2232.thumb.JPG.512985ae9bbc95e2a57bd60d8aebbce1.JPG

 

acelasi gen de poza speram sa o facem si cu discul Lunii si capela de pe dealul de langa noi....

 

am mai pozat crepusculul, ne-am mai pozat pe noi....

DSCF2217.thumb.JPG.4245ba64ee38a428d372f595ddcd6db2.JPG DSCF2243.thumb.JPG.454299f4f737577acf46289ca4e2f458.JPG

 

si in cele din urma, am pozat si Luna :old ....

dar nu suprapusa peste silueta capelei...deoarece la momentul rasaritului peste orizont cerul era acoperit cu nori :hw ...norii s-au dispersat jumate' de ora mai tarziu decat am fi avut nevoie...asa ca Luna era deja deplasata de unde voiam noi sa fie:

DSCF2245.thumb.jpg.5324069319244b9e5f810dd00bd6863e.jpg

DSCF2259.thumb.jpg.772654471dadc73e919577a68f34d99c.jpg

 

luna viitoare poate avem mai mult noroc :grin:

 

PS: pozele puse de mine nu sunt facute prin telescopul din imagini.

 

PPS: ptr @f_zoltan: individul din poza cu telescopul alb este T. Stanescu

Editat de l_stoian79

"Explore.Dream.Discover."-Mark Twain

cele mai bune lucruri din viata mea: http://picasaweb.google.com/olivia.iris.stoian :n1

"my precioussssss" :jp1: http://picasaweb.google.com/stoian.l.m :bannana

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Observatii astronomice

 

Mai are cineva ganduri de astea?

 

Da. Acum 10 ani mi-am cupmarat si eu un telescop bunicel de observare a astrelor, cu trepied, pe care l-am instalat pe balcon. Dupa o luna i-am facut vînt, pt. ca pe aici, lumea lasa jos roletele seara.

Unde-i un PATROL, acolo-i un drum...

http://www.youtube.com/watch?v=zkXzSVPkucQ

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Observatii astronomice

 

cam asa ceva speram sa vedem:

 

img_silagiu_moon1_715.thumb.jpg.7129c32b7ff0bdd983665b825b8aa5dd.jpg

 

imaginea de mai sus e compusa din 2 imagini facute prin telescopul lui T. Stanescu. Este o imagine cu Capela (aproximativ 1.15km distanta in linie dreapta de locul unde ne aflam noi) peste care a suprapus imaginea Lunii capturata mai tarziu. Ambele obiecte sunt la aceeasi scara, deci proportiile sunt corecte.

Editat de l_stoian79

"Explore.Dream.Discover."-Mark Twain

cele mai bune lucruri din viata mea: http://picasaweb.google.com/olivia.iris.stoian :n1

"my precioussssss" :jp1: http://picasaweb.google.com/stoian.l.m :bannana

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Observatii astronomice

 

O fotografie facuta aseara cu un D90, obiectiv 55-200. Cam neclara pentru ca scharf-ul era pe manual..... 1538086740_5_05.2012luna.JPG.bc3ddded0be6d04f3f55e231f6acae3f.JPG

"Do nothing, be nothing, say nothing ...and you will avoid criticism"

Disco 2, TD5 HSE, 02

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 10 luni mai târziu...

Re: Observatii astronomice

 

cu mucii siroind, degetele inghetate, in mijlocul campului, am reusit sa "fotez" un bolovan din spatiu.

 

Cometa C/2011 L4 Panstarrs:

Cometa_C2011_L4_20130317_194316.thumb.jpg.9d9d08aacbeb27a597eb95c03358065e.jpg Nikon D7000, 300mm, F5.6, ISO400, 4sec expunere.

 

Cometa_C2011_L4_20130317_194505.thumb.JPG.4fd2d82075022bd98229def7c03ab57c.JPG

 

oleaca de "arta"

Cometa_C2011_L4_20130317_191357.thumb.JPG.c85c215421f9f66181ed1110565c201a.JPG Nikon D7000, 300mm, F22, ISO200, 30sec expunere.

 

PS: @nessum data viitoare cand vezi un bezmetic cu Toyota in mijlocul campului cu "ochii in soare" sa fii sigur ca is eu ala :grin:

Editat de l_stoian79

"Explore.Dream.Discover."-Mark Twain

cele mai bune lucruri din viata mea: http://picasaweb.google.com/olivia.iris.stoian :n1

"my precioussssss" :jp1: http://picasaweb.google.com/stoian.l.m :bannana

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Observatii astronomice

 

Da! :wink: Erai simpatic ieri pe camp la Dumbravita cu echipamentele insirate! :h5

 

Pasiunea depaseste orice bariera :banana Mama, mama ce vant mai batea ieri...:hl

Editat de nessum

Toyota LJ 70

Transsylvania Off Road Club

www.helpdani.eu

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 5 săptămâni mai târziu...

Re: Observatii astronomice

 

ptr a putea avea expuneri mai lungi fara ca stelele sa apara ca niste dungi, am "creeat" asta:

 

DSC_1310.thumb.jpg.0560c20968f9911f6f9df1fbce10ac93.jpg DSCF7632.thumb.jpg.dc80c9c944267467e758c5d8d1a5232a.jpg DSCF7633.thumb.jpg.e883fb9bb7b711cf15df684559bde8d7.jpg

 

 

este practic un suport motorizat ptr un cap de trepied unde am aparatul foto. acest suport se invarte in jurul axei cu 1 rotatie / 24h :grin: , adica sincron cu bolta cereasca. Bineinteles ca axa de rotatie a monturii trebuie sa fie paralela cu axa de rotatie a pamantului (practic directia N-S, si inclinata la 45grade sau cat este latitudinea locului).

 

revin in cateva zile si cu poze facute cu "divaisu"...momentan e "calda" instalatia, inca nu i-am facut reglajele fine si n-am udat-o :x

Editat de l_stoian79
  • Like 1

"Explore.Dream.Discover."-Mark Twain

cele mai bune lucruri din viata mea: http://picasaweb.google.com/olivia.iris.stoian :n1

"my precioussssss" :jp1: http://picasaweb.google.com/stoian.l.m :bannana

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Observatii astronomice

 

am fost sambata seara cu scula pe camp langa TM .... mere ceas (ca un ceas este da'l dreq :ha:) ... n-am apucat inca sa scot pozele da' revin....

 

la lucru:

dsc_1315_115.thumb.jpg.bc5d78980cf589e2d072f1dd2b499512.jpg dsc_1317_101.thumb.jpg.4d7be5ad41d2cce3a6a649645e1ca5d7.jpg

 

Jupiter (300mm focala, 30sec expunere):

dsc_1328_167.thumb.jpg.2007c0ddfa0d39d23cff663081f12ade.jpg se vad 2 dintre sateliti in jurul planetei. Ptr detalii mai multe (inclusiv Marea Pata Rosie si toti satelitii am nevoie de focala mai mare si diametru mai mare)

mai am un M42 (Marea Nebuloasa din Orion) prins da' n-am prelucrat inca pozele.

 

dracovenia asta nu e interesanta...asta in schimb o sa fie:

 

telescop.thumb.jpg.15f59478726e01b27a92262f0dffed32.jpg

 

oglinda primara parabolica de 300mm diametru si focala de 1640mm (este)... oglinda secundara plana de 55mm (este)... structura cu tevi de fibra de carbon (este).... sectiuni din tabla Alu de 12mm grosime debitate cu jet de apa (este)...montura ecuatoriala sub forma de furca cu un singur brat...e in lucru :grin:...

da' prin septembrie/octombrie asa o sa fie gata... :banana am zis ca o sa incapa in Toyota? am zis ca Toyota urca pe Tarcu la 2200m altitudine? .... am zis ca in septembrie/octombrie o sa fiu sus pe platou cateva nopti ? :banana

Editat de l_stoian79

"Explore.Dream.Discover."-Mark Twain

cele mai bune lucruri din viata mea: http://picasaweb.google.com/olivia.iris.stoian :n1

"my precioussssss" :jp1: http://picasaweb.google.com/stoian.l.m :bannana

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 10 luni mai târziu...

Re: Observatii astronomice

 

....

dracovenia asta nu e interesanta...asta in schimb o sa fie:

 

[ATTACH=CONFIG]176320[/ATTACH]

 

oglinda primara parabolica de 300mm diametru si focala de 1640mm (este)... oglinda secundara plana de 55mm (este)... structura cu tevi de fibra de carbon (este).... sectiuni din tabla Alu de 12mm grosime debitate cu jet de apa (este)...montura ecuatoriala sub forma de furca cu un singur brat...e in lucru :grin:......

 

ma rog, n-o fost sa fie gata in septembrie anu trecut, dar e aproape terminat acuma :ap

 

in probe:

20140301_172826_694.thumb.jpg.04519cd2a5f783d6ba7a4a82cd78b8e8.jpg

20140301_172818_2006857868_555.thumb.jpg.ad554a8bfddfd33f193ff464d9457b97.jpg

20140301_172751_1221539345_130.thumb.jpg.fa57d763a3a94233cf7d0f9ac96838ca.jpg

 

n-am montat oglinda primara pana la lasatul intunericului...nu de alta da sa nu "tentez" porumbeii de pe gard sa isi incerce abilitatile de tintasi cu rahat ... saptamana asta facem montajul final, strangem suruburile...si cand vine vremea buna il scoatem la pozat :grin: apropo, oglinda de 300mm e facuta (polisata manual si aluminizata) de colegul @octavstanescu :h5

Editat de l_stoian79

"Explore.Dream.Discover."-Mark Twain

cele mai bune lucruri din viata mea: http://picasaweb.google.com/olivia.iris.stoian :n1

"my precioussssss" :jp1: http://picasaweb.google.com/stoian.l.m :bannana

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare