Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Ghid ptr infiintarea unui club sportiv:

Adună
Acest topic este închis
X
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Ghid ptr infiintarea unui club sportiv:

  Ghid pentru înfiintarea unui club sportiv, eliberare CIS si afilierea la FRAS (Federatia Romana de automobilism sportiv) :

  1. Se completeaza o cerere-tip de acordare a disponibilitatii de denumire. Cererea o gasiti aici
  Se achita o taxa de verificare a disponibilitatii de denumire.

  Persoanele fizice si/sau juridice care fondeaza clubul sportiv stabilesc de comun acord denumirea clubului. Se completeaza cererea-tip . Se achita 5 RON la trezorerie reprezentând taxa verificare disponibilitate de denumire.

  Cererea-tip însotita de chitanta în original se adreseaza Ministerului Justitiei, care verifica daca denumirea aleasa este disponibila. În caz afirmativ M.J. elibereaza dovada disponibilitatii de denumire.
  Faceti 3-4 copii xerox dupa dovada diponibilitatii de denumire.

  2. Se elaboreaza actul constitutiv si statutul clubului sportiv.
  Exemplu de act constitutiv gasiti aici
  Exemplu de statut gasiti aici
  Se autentifica la un notar cele doua documente.
  Se stabileste sediul clubului.
  Exemplu de contract de comodat gasiti aici
  Se are în vedere O.G. nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, Legea nr. 69/2000 a educatiei fizice si sportului si H.G. nr. 884/2001-regulamentul de aplicare a legii.
  Art. 6 din O.G. nr. 26/2000 stabileste continutul actului constitutiv si al statutului.
  Actul constitutiv si statutul în minimum 10 exemplare (însotite de dovada eliberata de M.J.) se autentifica la un notar public. Taxele notariale sunt de aproximativ 300 RON.
  Daca sediul se stabileste a fi la domiciliul unuia dintre membrii fondatori, acesta împreuna cu sotia vor da declaratii în fata notarului, declaratii ce vor contitui dovada sediului.
  Daca sediul se stabileste a fi în alta locatie se încheie un contract de comodat cu proprietarul. Indicat este sa se discute cu notarul, care stie cel mai bine cum trebuie facut.

  3. Patrimoniul initial se depune la o banca comerciala.
  Patrimoniul minim acceptat este un salariu minim brut pe economie. Aceasta suma se depune într-un cont ce se deschide la o banca comerciala. La deschiderea contului pe numele clubului sportiv este necesara prezentarea unui ex. din actul constitutiv si statut autentificate. Contul astfel deschis nu este unul operational în acest moment (nu se pot efectua retrageri). Banca va elibera un act (foaie de varsamânt) pe numele clubului, care reprezinta dovada patrimoniului initial. Faceti 3-4 copii xerox de pe dovada patrimoniului initial.

  4. Se depun actele la judecatorie în vederea obtinerii personalitatii juridice.
  Se ia legatura cu judecatorul-delegat. În ficare judecatorie este un singur judecator care se ocupa de aceasta speta. Judecatorul da informatiile despre taxele ce se achita înaintea depunerii documentelor.
  Chitantele în original, o cerere-tip, împreuna cu 3-4 ex. din dosar (contine actul constitutiv si statut, dovada sediului, dovada patrimoniului initial, dovada disponibilitatii de denumire în original) se depun la judecator.
  Dupa un termen care este comunicat de judecator se ridica de la grefa judecatoriei hotarârea nedefinitiva de acordare a personalitatii juridice.
  Se achita o taxa în vederea eliberarii unui nr. de 5 ex. de pe hotarâre si alta taxa pentru eliberarea certificatului de înscriere în Registrul asociatiilor si fundatiilor. Se ridica de la grefa judecatoriei nr. de ex. solicitate de pe hotarârea definitiva .

  5. Se trimit actele clubului la Agentia Nationala Pentru Sport pentru obtinerea C.I.S.
  La A.N.S. se trimite un dosar ce cuprinde : cerere-tip de autorizare si functionare, cerere-tip de înregistrare în Registrul sportiv, actul constitutiv, statutul, dovada sediului, dovada patrimoniului initial în copie, dovada disponibilitatii de denumire în copie, 1 ex. de hotarâre judecatoreasca definitiva. A.N.S. elibereaza avizul de functionare al clubului si Certificatul de Identitate Sportiva (C.I.S.) .

  6. Se afiliaza clubul la FRAS. Cererea o gasiti aici
  În vederea afilierii la FRAS. se depune un dosar ce cuprinde : cerere-tip de afiliere, chitanta de achitare a taxei de afiliere, actul constitutiv, statul, dovada sediului, dovada patrimoniului initial în copie, hotarârea judecatoreasca definitiva, copie legalizata de pe C.I.S.

  FRAS afiliaza clubul.

  Trebuie sa mai aveti in vedere urmatoarele chestii:

  La scopul ACS:
  -participarea in competitii de automobilism sportiv (nu offroad)
  -participarea ca organizator, arbitru si/sau observator in automobilism sportiv (nu offroad)
  -promovarea prin mijloace specifice a automobilismului sportiv (nu offroad)

  Ce nu trebuie sa se gaseasca la scopul ACS (zic cei din minister ca nu fac obiectul de activitate a unui ACS si nu vor da CIS in acest caz)
  -actiuni umanitare sau de intrajutorare de orice fel
  -protectie mediu
  -operatiuni de salvare si/sau de urgenta
  -orice alt scop care nu are legatura cu activitatea sportiva

  Costurile totale in cea mai sumara varianta ajung undeva la 1500 EURO.

  In speranta ca ati fost edificati cu acest topic va doresc succes si multa, multa rabdare in initierea, desfasurarea si finalizarea proiectului privind infintarea propriului vostru club sportiv.
  Ultima editare de Max; 01.ian.2014, 01:36.
  consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

 • #2
  Re: Ghid ptr infiintarea unui club sportiv:

  Eu sunt avocat.

  Cred ca ai apreciat costurile ca fiind cam mari. Nu stau chair asa lucrurile ...poate si din cauza faptului ca ai luat in calcul varianta autentificarii actelor de catre notar.

  In cazul asociatiilor, actele (statutul si actul constitutiv ) pot fi conform legii si atestate de avocati.

  Deci costurile ar fi cam urmatoarele:
  - disponibilitate de denumire - 5 RON;
  - patrimoniul - minim 600 RON ;
  - onorariu avocati/notari;-
  - si inca cateva taxe mici pana in 10 RON

  Ioana
  Ioana

  Comentariu


  • #3
   Re: Ghid ptr infiintarea unui club sportiv:

   Postat în original de jo Vezi post
   ...poate si din cauza faptului ca ai luat in calcul varianta autentificarii actelor de catre notar.
   In cazul asociatiilor, actele (statutul si actul constitutiv ) pot fi conform legii si atestate de avocati.
   Foarte corect ...

   -obligatorii-
   taxa de rezervare nume
   10 X statute
   10 X acte constitutive
   5 X acte de comodat
   patrimoniu si/sau deschiderea contului de capital social
   3 X (minim) caziere fiscale
   taxe si eventual "spor de viteza" de judecatorie in vederea obtinerii hotararii judecatoresti definitiva
   taxe in vederea trecerii ACS in registrul asociatiilor si fundatiilor
   taxe si eventual "spor de viteza" de minister in vederea obtinerii CIS-ului
   onorariu avocat
   taxa inscriere in FRAS
   cotizatia pe anul in curs
   +
   -optionale-
   domeniu + hosting
   inregistrare marca (sigla) la OSIM
   nu se mai iau in calcul creatia si grafica sigla/site

   De ce nu faci un oferta-pachet cap-coada lasand la o parte optionalele adica de la rezervare nume pana la inregistrarea la FRAS ... ? Puse toate cap la cap dau o suma frumusica. Sunt convins ca nu esti genul de avocat care pune bani de la el doar ca sa fie clientul multumit.

   In cazul nostru onorariul avocatului = 500 RON ...din suma totala anuntata! Mult? Nici pomeneala, am modificat statutul de 4 ori (asta multumita prietenilor care ne-au atras atentia ca anumite chestii (nu) trebuie sa (nu) fie in statut si in actul consitutiv)!

   Am deschis acest topic din dorinta de a nu se chinuii si altii si de a nu mai face aceleasi greseli involuntare in necunostinta de cauza ...

   Cand vad comentarii de genul "e mult" sau "eu pot sa fac altfel" ... ma apuca spumele ... Pai oameni buni, lasam oamenii sa se chinuie si dupa aia radem de pe margine de ei ... ca "uite ce prosti sunt aia!" Nu sunt avocat ... si sincer, nici nu-mi doresc! Dar dupa ce ca nu veniti cu nimic constructiv ... va treziti vorbind de pe margine ... Nu am nimic personal cu tine (nici macar nu te cunosc)...vb. la modul general. Pe acest forum se pare ca a devenit o moda carcotitul ....informatia este limitata si mai ales cand cineva doreste sa va arate cum a facut aia sau ailalta intotdeauna se gasesc chibiti care sa comenteze! Ce-ar fi sa comentati voi propriile voastre idei ...

   PS- topicul are DOAR titlu informativ. Nu am de cand sa ma apuc sa fac cluburi deci nu reprezint vreun pericol la painea unui avocat dar...ORI VII CU O OFERTA FERMA SI TANGIBILA (conditii financiare si termene) ori lasa-ne in continuare sa orbecaim in prostia noastra ...

   Multumesc ptr atentie ...
   consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

   Comentariu


   • #4
    Re: Ghid ptr infiintarea unui club sportiv:

    Nu sunt sigura ca inteleg de ce "interventia" mea te-a "inspumat" atat de tare...si eu vorbeam tot din experienta...poate din alta perspectiva.
    Tot din experienta iti si va spun ca "sporurile de viteza" nu mai functioneaza la judecatori...poate doar la arhivele de la judecatorii...


    Un lucru bun a iesit totusi din toata "inspumarea" ta..faptul ca ai enumerat ceea ce ai inclus tu in suma de 1500 de euro...suma care pe unii poate sa-i faca de 2 ori sa se gandeasca daca vor sa o cheltuie...iar unele dintre chestiile incluse de tine in aceasta suma pot fi facute si ulterior afilierii...cand se mai aduna bani.

    Imi pare rau ca reprezinti un caz nefericit de infiintare a unui club sportiv.
    ioana
    Ioana

    Comentariu


    • #5
     Re: Ghid ptr infiintarea unui club sportiv:

     Ioana,
     N-am nimic cu tine, dar sunt indignat de faptul ca a trebuit sa trecem printr-o gramada de stresuri si facut un catralion de modificari datorita faptului ca pur si simplu in domeniu nu exista un cadru legislativ clar si un ghid care sa-ti spuna "ce sa pui in statut si ce nu" ... Acum sunt linistit si impacat avand in vedere ca atunci cand mi-am pus intrebarea "cine (ce autoritate) sa-ti spuna?" mi-am dat seama ca aceasta autoritate de fapt nu exista ...inca!

     Din toate experientele mele unele placute, altele neplacute mi-am dat seama ca se poate si altfel adica "easyway" si in acest sens am infiintat acest topic.

     Din ceea ce citesc printre randuri si prin toate vorbele care mi-au ajuns la urechi de la oameni cu cluburi sa inteleg ca nu ar fi benefica ptr celelalte infiintarea a mai multor cluburi de "automobilism sportiv" ...

     Eu te-as contrazice putin si as spune:
     -mai multe cluburi inseamna competitie in organizare, participare, conditii
     -mai multe cluburi inseamna diversitate ... asa ca la partidele politice (opozitie si putere) dar in sensul constructiv

     Chiar si asa cu banii luati, dar satisfacut iti pot spune un lucru: si maine daca ar trebui sa ma apuc iar de la capat si sa trec prin aceleasi etape ... tot as face-o! Eu zic ca merita tot stresul, nebunia si banii cheltuiti!

     Acum nu mai e cum era odata (cand ati facut voi sau altii) ... nu mai merge AS cu CIS, nu mai poti pune in statut orice daca vrei CIS, nu poti sa ai la disciplina sportiva "offroad" daca vrei CIS de la minister...samd

     Nu ma plang si in acelasi timp imi cer scuze colegilor si mai ales tie daca te-am suparat in vreun fel ...si in acelasi timp sper din toata inima ca aceasta discutie (sper eu constructiva) sa-i ajute si pe altii cand/cum/daca vor pleca pe acest drum.

     Pana la urma nu ne-ai spus: CARE SUNT COSTURILE REALE IN CAZUL INFIINTARII UNUI CS?
     Cu stima,
     Yonutz
     consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

     Comentariu


     • #6
      Re: Ghid ptr infiintarea unui club sportiv:

      Ai dreptate Yonutz, toate costurile enumerate de tine, duc la o suma frumusica. Si imi pare rau pentru Jo, daca ea credea ca aceste costuri sunt mari fiindca actele sunt autentificate de notar. Apropos Jo, sunt notar: costurile autentificarii unui act constitutiv la notar sunt cele strict legal prevazute de Min. justitiei: 150 ron+TVA.
      Oricum Yonutz, de mare folos ne esti celor ce inca ne "chinuim" cu birocratia pentru a inregistra clubul. Mii de multumiri, si cand ne vedem fac cinste!

      Comentariu


      • #7
       Re: Ghid ptr infiintarea unui club sportiv:

       Tutti,
       Placerea e de partea mea. Am vazut/auzit/simtit ca lucrurile nu merg in sensul corect la cativa dintre voi care si-au demarat actele ptr cluburi. Asa cum si eu am primit ajutor (multumesc Max!!!) asa si voua v-ar prinde bine aceasta "sinteza"!

       Ce este cel mai important domnilor care aveti/avem cluburi: este fairplay sa incurajam si sa informam oamenii care isi doresc sa faca si ei alte cluburi! Spun asta intrucat ideologia de club prin particularitatea fiecaruia in parte, ca si statut, ROI, zona geografica, alte criterii sau cerinte nu prinde si/sau nu reprezinta intocmai interesele asa cum si-ar dori sa intre in acel club. Atunci sa aiba si aceasta optiune de a isi face propriul club. Cum doriti sa se dezvolte ca si disciplina sportiva acest hobby? Doar in 3,4 cluburi ... ce campionat sa fie ala in 3 cluburi? NU, sa fie multe, sa fie concurenta si prin asta va creste calitativ competitia in toate sectoarele: organizare, participare, arbitraj samd ... Sa dea domnul desi sperantele sunt mici sa avem peste 2-3 ani ...Liga 1,2,3 samd ...cu retrogradari si promovari, baraje etc! Sigur, nu e fotbal dar in ultimii ani a capatat notorietate!

       Cu maxim respect,
       Yonutz
       consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

       Comentariu


       • #8
        Re: Ghid ptr infiintarea unui club sportiv:

        Se poate inchide, multumesc!
        consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

        Comentariu

        Procesare...
        X