Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Care este dimensiunea minima de cauciuc fata de latimea jantei ( pentru a nu dejanta in teren)

Adună
X
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Care este dimensiunea minima de cauciuc fata de latimea jantei ( pentru a nu dejanta in teren)

  Deci o problema inversa fata de un topic existent in care intrebarea era: care este dimensiunea maxima fata de latimea jantei.
  Concret, este vorba de montarea cauciucului clasic MT de 235/85R16 pe o janta de 7,5x16". Intr-adevar, majoritatea tabelelor recomanda pentru acest cauciuc latimea jantei intre 6,0-7,0". Totusi, la BFG MT KM2 si la MICHELIN O/R XZL pentru aceasta dimensiune se recomanda jante cu latimea intre 6,0-7,5".
  De ce ar fi mai mare riscul de dejantare la montarea acestei marimi de cauciuc pe jante de 7,5" fata de montarea pe jante de 7,0" (pentru folosirea in teren cu presiune redusa pana la 1,5 atm)? La acest cauciuc balonul are latimea de cca 240mm iar janta de 7,5" are latimea de cca 190mm.
  La Pajero V60, pe janta de 7,5x16" se recomanda si cauciuc de 235/80R16.
  Poate lamuri cineva problema?
  Adica, concret, pe jante din aliaj de 7,5x16", pot merge linistit in teren cu cauciucuri MT de 235/85R16 fara risc de dejantare (reducand presiunea cam pana la 1,5atm, nu mai putin)?
  Incearca sa te bucuri de fiecare moment, este mai tarziu decat crezi!

 • #2
  Re: Care este dimensiunea minima de cauciuc fata de latimea jantei ( pentru a nu dejanta in teren)

  Nu cred ca are cineva o reteta sau o formula magica. Un oarecare risc de dejantare va exista intotdeauna, functie de o multime de factori: compozitia solului si obstacolele de pe acesta, viteza cu care se abordeaza un viraj, unghiul de bracare al rotilor, inclinarea laterala, presiunea din anvelopa, modelul si constructia acesteia si asa mai departe.
  Se spune ca utilizarea unor jante un pic mai inguste decat cele care ar fi recomandate raportat la latimea anvelopelor, reduce, la aceeasi presiune interioara, intr-o oarecare masura, riscul de dejantare din pricina faptului ca anvelopele sunt ceva mai tensionate.
  Altminteri: beadlock-uri.
  ARO 244, an 1997, motor L25
  ARO 244, an 2001, motor Toyota 2L-T, zis si "Torpilorul" - furat din Bucuresti, Sector 6, pe 29 Ianuarie 2011

  Comentariu


  • #3
   Re: Care este dimensiunea minima de cauciuc fata de latimea jantei ( pentru a nu dejanta in teren)

   Dejantarile au risc marit de producere , in general, sub 1 atm, deci daca janta si guma corespund una cu alta, la 1,5atm cred ca vorbim vorbe.....


   Comentariu

   Procesare...
   X